19 May 2009

K Special: En film om Anders Petersen.


Anders Petersén är en av Europas främste stillbildsfotografer. Han har bland annat gjort skivomslaget till Tom Waits Rain Dogs. Han har influerat en hel generation skandinaviska fotografer och utsågs nyligen till en av fyra finalister för det prestigefyllda Deutsche Börse Photography Price 2007. JH Engström, även han internationellt erkänd stillbildsfotograf, har gjort en film om sin vän och mentor.

Anders Peterséns entusiasm inför mötet med andra människor och hans betoning av det mellanmänskliga i fotografin gör honom till en av de ledande inom den privatdokumentära genren. De senaste åren har han fått stora internationella framgångar med nyproducerat material fotograferat runt om i Europeiska städer.

I En film om Anders Petersén får vi möta Anders och hans konstnärskap. JH Engströms roll under skapandet av filmen tar sig utryck i hans ihärdiga ifrågasättande av sin mentors metoder och förhållningssätt. Han upptäcker genom sina försök till frigörelse både en värme och en oro för sin vän.

Filmen erbjuder till stor del Anders Peterséns egna stillbilder från hans enorma produktion genom åren. Tittarna får följa hur hans fotografi har utvecklats mot det än mer privata ju längre han når i sin konstnärliga process.

JH Engström är född 1969. Alla hans projekt bär en starkt uttalad personlig prägel. Hans fotoböcker har uppmärksammats och tilldelats priser och hans bilder finns i samlingar både i Europa, USA och Asien.

Numera kombinerar han sitt stillbildsfotograferande med att göra film. Han har tidigare regisserat dokumentären Bertil & Maggan - Stanna eller gå som visats i SVT:s serie Kärlek.

Filmen är inspelad på DV-cam samt 8mm-film. Kajsa Grandell har klippt och musiken är gjord av Jonas Mathiason och Stackars Lajka. JH Engström har producerat.

Se dokumentären här ---> Klicka här

No comments:

Post a Comment